31 maja 2012

Fasolka szparagowa w boczku lub szynce

Pomysł na ciekawą przekąskę.Przygotujesz ją ekspresowo, o ile masz fasolkę, która została z poprzedniego dnia. Jeśli użyjesz świeżej, potrwa to kilka minut dłużej.


  • 500 g świeżej fasolki szparagowej
  • 10 cienkich plasterków boczku wędzonego/ szynki szwarcwaldzkiej
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz
posypka: 
  • tarta skórka cytrynowa, 
  • tarty parmezan, 
  • posiekana natka pietruszki
  1. Fasolkę ugotować w osolonym i posłodzonym wrzątku, krótko, aby pozostała jędrna, a następnie schłodzić w zimnej wodzie. 
  2. 5-6 strączków owijać plastrem boczku/szynki. Można spiąć wykałaczką. 
  3. Składniki posypki w równych proporcjach wymieszać i posypać fasolę. 
  4. Piec w piekarniku do zarumienienia szynki.
 lub: 
  1. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć pęczki fasolki, aż się zrumieni boczek/szynka. 
  2. Gorącą fasolkę zdjąć z patelni. Wsypać na patelnie posypkę, wymieszać, a następnie okrasić fasolkę. 
  3. Można też nie łączyć posypki z tłuszczem, tylko po posypać bezpośrednio na fasolkę.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).