18 sierpnia 2012

Pikantna pierś kurczaka z curry i dzikim ryżem

Pikantna pierś kurczaka z curry i dzikim ryżem
Kurczak na ostro podany na dzikim ryżu - prosty i prezentujący się ciekawie na talerzu przepis. Niestety na dziki ryż trzeba poczekać aż 45 minut, ale warto ze względu na oryginalny smak i wygląd.
  • 400 g piersi kurczaka
  • 3 łyżeczki curry 
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka dowolnego sosu pikantnego (np. słodko-kwaśnego)
  • 3-4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 1-4/1-3 szklanki wody
  • 150 g ryżu dzikiego (u mnie Britta)

  1. W misce wymieszać mąkę z curry i przyprawą do kurczaka. 
  2. Wrzucić pierś pokrojoną na kawałki i dobrze obtoczyć. 
  3. Smażyć na gorącym oleju. 
  4. Pod koniec smażenia dolać pikantny sos oraz stopniowo wodę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. 
  5. Wymieszać i poddusić jeszcze kilka minut. 
  6. Podawać z ryżem ugotowanym wg. przepisu na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).