15 października 2012

Dietetyczna tarta owsiano-jabłkowa bez mąki i cukru

Dietetyczna tarta jabłkowa bez mąki i cukru
Dietetyczna wersja tarty jabłkowej. Robi się ją ekspresowo. Po upieczeniu wystarczyła dla 2 łasuchów i zniknęła bardzo szybko ;).
  • 1,5 szkl. zmielonych płatków owsianych (można dać trochę więcej)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki miodu (lub ksylitolu, stewii)
  • 150 ml wody lub mleka roślinnego
  • 2 szkl. musu jabłkowego (najlepiej domowej roboty-przepis)
  1. Wszystkie składniki (z wyjątkiem jabłek) wrzucamy do robota kuchennego i hakami zagniatamy ciasto kilka minut. 
  2. Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto jest lekko klejące), uklepujemy tak, by wypełniło dno.
  3. Spód podpiekamy (ok. 8 minut w 180'C), po czym wylewamy na niego przesmażone jabłka. Pieczemy jeszcze około 20 minut. 


23 komentarze:

  1. Super przepis!! juz zapisalam) pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Na jak duza tortownice jest to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  3. O, świetny przepis! :) Smaczne, lekkie i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj.. przepis rewelacja. Trafiłam z durszlaka i na pewno wykorzystam przepis w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o pycha...dobre na zachcianki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobre ciacho ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że korzystasz z moich pomysłów:)

      Usuń
  7. Można czymś zastąpić płatki owsiane? A tak ogólnie świetny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby było jeszcze bardziej fit, można część płatków zastąpić otrębami.
      Ja płatków użyłam zamiast mąki pszennej ;), ale można też upiec tradycyjną wersję: mąka + jajko :)

      Usuń
  8. to naprawdę jest pyszne :)
    lubię ciasta z użyciem płatków owsianych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak z ciekawosci ile ma kalori?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniej więcej 1100 kcal na tortownicę (czyli ćwiartka ok. 275 kcal, a 1 porcja ok. 137 kcal). Jeśli zamienisz miód na ksylitol lub stewię, to będzie jeszcze mniej.

      Usuń
  10. Własnie skonczyłyśmy konsumowac ,,przepyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elżbieta, cieszę się, że skorzystałaś z przepisu oraz że tarta smakowała :). Pozdrawiam.

      Usuń
  11. Zrobiłam wczoraj, dodałam jeszcze mrożone truskawki :-D Wyszło przepyszne ! Świetny przepis !

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).