25 października 2012

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

Gęsta, szybka i smaczna zupa. Idealna na jesienne czy zimowe dni.
  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 cebule posiekane w kostkę
  • 500 g włoszczyzny paski
  • 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • imbir
  • chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek
  1. Pokrojoną cebulę podsmażyć. 
  2. Do gotującej się wody wsypać wypłukaną soczewicę oraz podsmażoną cebulę i włoszczyznę.
  3. Przyprawić przyprawami w ilości według uznania i gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie i rozgotuje się (ok.20min.). 
  4. Przed samym końcem gotowania dodać majeranek i wyciśnięty czosnek.  Uzupełnić wodą (w zależności czy lubimy gęstą czy rzadką zupę). Można posypać pietruszką. 

5 komentarzy:

  1. dostałam przesyłkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aaa, herbatę kwitnącą:) w takim razie życzę miłych chwil przy herbatce:)

      Usuń
  2. zupka mistrzostwo! dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że smakowała :) To jedna z moich ulubionych zup...

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).