15 października 2013

Chleb owsiano - pszenny z ziarnami


Ciekawy w smaku chleb, lekko wilgotny i miękki. W trakcie pieczenia wyrósł bardzo wysoko, a chwilę później trochę opadł (nie wiem dlaczego?).


  • 2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych górskich
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki otrąb
  • 2 szklanki letniej wody 
  • 12 g soli (1 czubata łyżeczka)
  • 1 płaska łyżeczka cukru 
  • 7g suszonych drożdży 
  • 5-6 łyżek dowolnych dodatków (np. siemienia lnianego, czarnuszki, suszonej cebulki, sezamu, pestek słonecznika, dyni)
 
Maszyna do wypieku chleba: 
Płatki owsiane zmiksować w blenderze. Wrzucić wszystkie składniki do maszyny, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program normalny. 

Piekarnik:  
Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto wymieszać i przełożyć do foremki, wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, piec ok. 50 min. w rozgrzanym do 180'C piekarniku. 
Po upieczeniu, wyjąć z formy i przykryć ściereczką.




1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).