19 czerwca 2014

Konkurs z Lidl Polska

Od poniedziałku 23/06 będzie trwał Tydzień brytyjski w Lidl Polska, podczas którego można kupić m. in. takie smakołyki jak na zdjęciu (sos miętowy, marmolady, herbata, praliny miętowe, sos Worcester, syrop z czarnej porzeczki, chipsy).

Z tej okazji mam dla Was konkurs, w którym do wygrania są 3 kosze z taką zawartością.



 








Zasady:
1. Kuchnia angielska nie jest nudna – zaproponuj przepis na danie, którym zaskoczysz przyjaciół, wykorzystując przynajmniej jeden z produktów z koszyka. Przepis lub opis dania zamieść w komentarzu poniżej. Podpisz swój komentarz.  
Zdjęcie nie jest wymagane (ale jeśli ktoś chce przesłać swoje zdjęcie, można na e-maila lub poprzez wiadomość na Facebooku). 
2. Każdy może zaproponować jedną propozycję. 
3. Konkurs trwa od 19.06 - 26.06.2014 r. 
4. Będzie mi miło, jeśli polubisz profil Szybkie gotowanie na FB i sponsora nagród Lidl Polska.
5. Wyniki zostaną podane na blogu w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu, w tym poście. 
6. Zwycięzcy będą zobowiązani do przesłania swoich danych adresowych w ciągu 4 dni od ogłoszenia wyników (po tym czasie zostaną wybrane inne osoby). 
Jeśli chcecie, zostawcie swoje e-maile, wówczas ja się z Wami skontaktuję.

-----------------------------------
Wyniki konkursu: 

Dziękuję Wam za liczny udział w konkursie :). Miałam spory problem z wyborem 3 osób, bo wszystkie propozycje brzmiały smakowicie... 

Kosze z produktami Lidl Polska wędrują do:

Natalie - Fasolowe kotleciki w chipsach
Kamila - Lody miętowe z pralinami
Małgorzata - Pikantne pulpeciki wołowe z pure z
białych warzyw (mimo wysłanych dwóch e-maili, nie otrzymałam danych adresowych w ustalonym terminie, wybrałam więc kolejną osobę)
dariozka91-chrupiące kuleczki marchewkowe z jogurtowo-miętowym sosem
Kamilę proszę o dane adresowe, a z Natalie i Małgorzatą dariozka91 skontaktuję się mailowo.

25 komentarzy:

  1. Dosyć nietypowe połączenie, ale jak dla mnie takie są najlepsze ;) Więc ja proponuję
    Makaron razowy z cukinią, serkiem capri i sosem z mięty
    Potrzebne składniki
    - opakowanie razowego makaronu (może być również zwykły)
    - sos miętowy
    - serek capri (taka jedna duża kulka, 250g)
    - duża cukinia
    - cytryna
    - sól, pieprz
    - oliwa z oliwek
    Wykonanie:
    W garnku gotujemy lekko osoloną wodę, a następnie wkładamy do niej makaron. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek na której podsmażamy pokrojoną w plasterki cukinię. Następnie dodajemy makaron i 4 łyżki sosu miętowego. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 3/4 pokruszonego sera. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy resztą pokruszonego sera. Można ozdobić listkami świeżej mięty. I można jeść :) Najlepiej od razu po przygotowaniu.
    Mój e-mail: littlexalexis@gmail.com
    Nazywam się Ola :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos Jack Daniel's.
    Sos pikantny, nieco słodko dymny, idealny do burgerów, do grillowanych potraw, pieczonych mięs i krewetek. Serdecznie go polecam! Jest niezastąpiony zwłaszcza w okresie grillowym.
    - 1 łyżka sosu worcester
    - 1 łyżka sosu sojowego(jasnego)
    -2 ząbeki czosnku
    • 1 szklanka soku ananasowego,
    • 1/2 szklanki wody,
    - 1/4 szklanki sosu teriyaki,
    -3 łyżki soku z cytryny,
    - 2/3 szklanki brązowego cukru,
    -1 mała szalotka,
    - 1 krążek ananasa,
    - 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
    - 1 łyżka whisky Jack Daniel’s.
    Czosnek w łupince podgrzewamy na suchej patelni na wolnym ogniu, aż będzie miękki. Taki czosnek nada cudowny, dymny posmak. Zdejmujemy łupinkę i łączymy z pozostałymi składnikami i blendujemy. Wszystkie zblendowane skladniki zagotowujemy mieszając, aby cukier się rozpuścił. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-4minut aż zgęstnieje. Pozostawić na 10 minut do ostygnięcia i gotowe. Sos najlepiej przechowywać w lodówce. Smaczego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypominam o podpisywaniu swoich komentarzy ;).

      Usuń
    2. Sos JD. Mój e-mail:sloneczkopolsatu@o2.pl
      Pozdrawiam;)

      Usuń
  3. Angielskie lody miętowe - idealnie chłodzą w upalny dzień

    1,5 szklanki śmietanki kremówki 36% ubijam na sztywno.
    Żółtka z 2 jaj miksuję z 50 g cukru i 1 łyżką likieru miętowego, aż masa będzie puszysta.
    Białka z 2 jaj ubijam na sztywno z 50 g cukru
    Mieszam wszystko razem i na koniec dodaje pokruszone praliny miętowe.
    Mrożę przez 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając.
    Przed podaniem dekoruję jeszcze pokruszonymi pralinami. Mmm, pycha...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pikantny gulasz z soczewicą

    Czego potrzebujemy?
    -50g soczewicy
    -100g wołowiny
    -1 papryka
    -groszek zielony mrożony- 3 łyżki
    -pieczarki - 5 sztuk
    - 2 łyżki sosu Worcester
    -pieprz
    -oregano

    -mięso marynujemy- sos Worcester , sok z cytryny + przyprawy. Pozostawiamy na całą noc lub kilka godzin
    -mięso dusimy na patelni (bez obsmażenia)
    -soczewice gotujemy w wodzie przez około 20min
    - Gdy mięso zmieknię dodajemy paprykę, pieczarki i dalej dusimy. Na sam koniec dodajemy groszek, ugotowaną soczewicę i mieszamy.

    SMACZNEGO!

    AGNIESZKA
    AGA-144@WP.PL

    OdpowiedzUsuń
  5. PODAJ MI SWÓJ EMAIL, CHCIAŁABYM WYSŁAĆ ZDJĘCIE POTRAWY :)
    AGA-144@WP.PL

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kliknij w ikonkę koperty (z prawej strony na blogu) :)

      Usuń
  6. Piersi kaczki w sosie z czarnych porzeczek, sosem Worchester i pieczonymi ziemniakami.

    200g małych ziemniaczków
    1 cebula
    majeranek (1 łyżka)
    -pieprz
    1 filet z piersi kaczki
    1 łyżka oleju rzepakowego
    tymianek
    2 łyżki sosu Worcester
    4 łyżki syropu z czarnej porzeczki
    sok z połowy pomarańcza
    gałązki natki pietruszki, do przybrania

    Ziemniaki
    1) małe ziemniaki myjemy, następnie obieramy i kroimy na pół. Dodajemy łyżkę oleju, tymianek i mieszamy.
    2) wykładamy na blaszkę i pieczemy 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 170C

    KACZKA
    1) kaczkę nacinamy w kratkę, dodajemy sos wochester, połowę pomarańczy, majeranek. Pozostawiamy na całą noc.
    2) na patelnie wlewamy łyżkę oleju (dobrze rozgrzewamy) i smażymy piersi kaczki skórą w dół. Smażymy tak około 5minut, aż wycieknie z niego tłuszcz, a skórka przyrumieni się i zrobi chrupiąca.
    3) Zlać nadmiar tłuszczu z patelni i przewrócić piersi na drugą stronę. Smażyć przez 10–15 minut, odwracając jeszcze raz na drugą stronę.
    4) na patelnie dodać syrop z czarnej porzeczki, cebulę, pieprz. Dalej smażymy aż cebulka zmiękknie , a kaczke przejdzie syropem porzeczkowym.

    Kaczkę z cebulką wykładamy na talerz, posypujemy pietruszką a obok układamy pieczone ziemniaczki

    MARTA
    MARTA699@WP.PL

    OdpowiedzUsuń
  7. chrupiące kuleczki marchewkowe z jogurtowo-miętowym sosem

    puree marchewkowe i tartą marchewkę mieszamy z odrobiną mąki. przyprawiamy garam masalą, smażymy na głębokim oleju kuleczki wielkości piłek golfowych. zajadamy maczając w sosie z jogurtu naturalnego i sosu miętowego.

    OdpowiedzUsuń
  8. Andrzej Rączka19.06.2014, 19:05

    Ze względu na czas mistrzostw piłkarskich ja zaproponuje sprawdzony doskonały przpis na kurczaczka w sosie worcester :)
    SKŁADNIKI:
    - Podudzia kurczaka
    - sos Worcester kupiony w Lidl
    - cząber
    - majeranek (najlepiej świeży)
    - papryka słodka
    - rozmaryn gałązki

    Kurczaka umyć, włożyć do miski i zalać sosem worcester. Całość posypać słodką papryką, cząbrem i majerankiem i wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 min. Na rozgrzaną patelnię przełożyć kurczaka i polać go powstałym sosem. Miedzy kurczaka powkładać kilka gałązek rozmarynu. Kurczaka smażyć na małym ogniu do miękkości. Podawać z frytkami np. belgijskimi :P lub doskonale pasują do chipsów kupionych w Lidl

    OdpowiedzUsuń
  9. Piernik z fasoli
    450 g ugotowanej czerwonej fasoli ( może być z puszki)
    3 jajka
    4 łyżki miodu
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki marmolady cytrynowej
    1,5 łyżeczki sody oczyszczanej
    4 łyżki oleju
    4 łyżki maślanki
    2 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    łyżka przyprawy do piernika
    7 łyżek ciemnego kakao
    5 łyżek bakalii

    Fasolę wykładamy na sito i przepłukujemy wodą. Oddzielamy żółtka od białek. Wszystkie mokre składniki miksujemy razem. Suche mieszamy razem i dodajemy stopniowo do mokrych cały czas mieszając. Następnie dodajemy bakalie i już mieszamy łyżką. Pianę ubijamy z odrobiną soli na sztywno, pod koniec usztywniamy ją odrobiną cukru. Delikatnie łączymy pianę z masą fasolową. Wylewamy do foremki keksowej wyłożonej pergaminem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy około 45 min lub do suchego patyczka. Zimny piernik dekorujemy w dowolny sposób
    .
    elzbietadziurkowska@gmail.com

    Elżbieta Dziurkowska

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja proponuję angielski Cottage pie, czyli mielone mięso wołowe z groszkiem zapieczone pod delikatnym puree ziemniaczanym. Aby zapiekanka była jeszcze bardziej aromatyczna i złocista – posypujemy ją startym serem cheddar. A na deser, do angielskiej herbatki proponuję czekoladowe muffiny z marmoladą pomarańczową z imbirem.
    Ania z Doliny smaków
    dolinasmakow@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Miętowo-groszkowa zupa krem

    Składniki:
    500g mrożonego groszku
    200g młodych ziemniaków
    3 duże łyżki sosu miętowego
    2 łyżki posiekanej świeżej mięty
    2 łyżki masła

    Ziemniaki gotujemy do miękkości(woda powinna tylko zakrywać ziemniaki), dodajemy groszek i dalej gotujemy (około 3-4 min). Następnie wszystko blendujemy i dodajemy sos miętowy oraz masło. Intensywnie mieszamy.
    Gotową zupę nalewamy do miseczek i posypujemy świeżą miętą! gotowe! :))

    Agnieszka
    Agusia898@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem wegetarianką więc proponuję coś na bezmięsne danie, które zasmakuje nawet zagorzałemu mięsożercy! ;)
    Fasolowe kotleciki w chipsach w sosie pomarańczowo-cytrynowym
    Składniki
    1 duża puszka fasolki czerwonej lub białej
    1 paczka chipsów angielskich Lidl
    1 jajko
    sól, pieprz, słodka papryczka
    skórka z jednej cytryny
    4 łyżki dżemu cytrynowo-limonkowego Lidl
    1 łyżka oleju
    KOTLECIKI:
    Fasolkę odsączamy z nadmiaru wody, po czym zgniatamy tłuczkiem na masę przypominająca tłuczone ziemniaki oraz doprawiamy. Paczkę chipsów rozgniatamy aby chipsy połamały się na małe kawałki. Jajko rozbijamy w miseczce i roztrzepujemy i dodajemy do niego przyprawy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki z fasolki i obtaczamy ją w jajku, następnie w chipsach. Rozgrzewamy patelkę z olejem i smażymy na niej nasze kotleciki do złotego koloru, jeżeli mocno namiękną tłuszczem możemy odsączyć je na papierowym ręczniku.

    SOS:
    Cytrynę spażamy gorącą wodą po czym zeskrobujemy z niej skórkę. 2-3 łyżki dżemu podgrzewamy w rondelku i dolewamy 0,5 szklanki wody - energicznie mieszamy. Pod koniec dodajemy startą skórkę z cytryny.

    Kotleciki podajemy polane naszym sosem :)
    Smacznego!


    Pozdrawiam,
    Natalie

    nataliekudli@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Pasztet z kaczki podany z marmoladą

    1000 g mięsa kaczki
    300 g piersi z indyka
    250 g wątróbek drobiowych
    2 jajka
    3 bułki grahamki + mleko do zalania
    1 cebula
    1/2 selera
    2 pietruszki
    2 marchewki
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki majeranki
    1 łyżka pieprzu
    1 łyżka soli


    Mięso umyć, warzywa obrać i umyć. Kawałki kaczki, indyka i warzywa wsadzić do garnka, zalać wodą, Całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie.
    W tym czasie bułkę podzielić na kawałki, zalać ciepłym mlekiem, odstawić. Wątróbkę podsmażać na patelni z niewielką ilością oleju ok. 15 min.
    Warzywa, mięso ostudzić i zmielić przez maszynkę na gładką masę. Dodać przyprawy, jajka i dobrze wymieszać Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 40-50 min w temp. 180 st. C. Pasztet należy sprawdzić patyczkiem ,czy jest suchy.
    Gdy pasztet ostygnie, smarujemy marmoladą i jemy!

    MARZENA
    marzena1991nn@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Zgadzam się, kuchnia brytyjska potrafi zaskoczyć, szczególnie osoby, które wierzą w nieprzemijalny od wieków stereotyp English Breakfast, fish and chips oraz herbatki o piątej.

    Zainspirowałam się całą paletą Tygodnia Brytyjskiego w Lidlu.
    Wykorzystałam: szkockiego łososia, szkockiego bażanta, sos żurawinowy, ser cheddar + opcjonalnie deser Trifle/lody Gelateli i herbata 5 o’clock.

    Po takiej uczcie pozostaje nam ćwiczyć angielski akcent w kulturalnej rozmowie z rodziną :-)

    1) Zupa brytyjska z łososia

    Składniki:
    • duży kawałek masła
    • 2 duże pory, pokrojone na plasterki
    • 1 liść laurowy
    • 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę
    • 1 litr bulionu (użyłam wody)
    • 100 ml śmietanki 36%
    • 200 g łososia, pokrojonego na kawałki
    • pęczek szczypiorku, posiekanego

    Masło roztapiamy w dużym rondlu, dodajemy liść laurowy i pory, i smażymy aż zmiękną. Dodajemy ziemniaki, mieszamy tak, żeby pokryły się masłem, dolewamy bulion i śmietankę, zagotowujemy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, doprawiamy solą. Na koniec dodajemy łososia i szczypiorek.

    2) Bażant w sosie żurawinowym

    Składniki:
    • 1 duży sprawiony bażant
    • sól, pieprz
    • 2 roztopione łyżki masła
    • sos żurawinowy
    • 2 łyżeczki otartej z pomarańczy skórki

    Umytą i osuszoną tuszkę bażanta natrzeć na zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem, nasmarować stopionym masłem. Po 30 minutach przyprawioną tuszkę umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć, piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 45 minut. Po tym czasie naczynie odkryć i piec kolejne 40 minut polewając wytwarzającym się sosem. W międzyczasie podgrzać sos żurawinowy, dodać skórkę pomarańczową.
    Upieczonego bażanta podzielić na porcje. Podawać z sosem.

    3) Kulki z sera cheddar nadziewane oliwkami

    Składniki:
    • 520 g startego ostrego sera cheddar
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1/2 łyżeczki papryki
    • 190 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
    • 45 zielonych oliwek bez pestek

    Doprowadzić ser do temperatury pokojowej. Za pomocą miksera do ciasta lub robota kuchennego wymieszać ser z masłem i papryką. Stopniowo dodawać mąkę i miksować, a następnie ręcznie wyrobić ciasto, aż się scali. Powinno dać się uformować w gładką kulę, ale po przełamaniu powierzchnia powinna być chropowata. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać więcej żółtego sera.
    Nagrzać piekarnik do 190°C. Odrywać po kawałku ciasta i oklejać nim oliwki, a następnie formować kulki, turlając ciasto miedzy dłońmi. Układać kulki na suchej blasze do pieczenia. Napełnioną blachę wstawić na 10 minut do lodówki, aby kulki nieco stwardniały.
    Piec przez 20 do 25 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się zarumienią. Podawać na ciepło lub o temperaturze pokojowej.

    4) A na deser, jeśli mamy siły, zajadamy deserem Trifle lub lodami Gelateli i wypijamy herbatkę 5 o’clock Hatherwooda :)

    Enjoy and greetings,

    Karolina (mail: kaya86@tlen.pl)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam,

    Ja proponuję pikantne pulpeciki wołowe z sosem Worchester (kilka kropli) i musztardą dijon (1 łyżka), czosnkiem i cebulą podane z puree z białych warzyw (szparagi, ziemniak, pietruszka) lekko skropionym sosem miętowym i udekorowanym natką pietruszki. Istny koktajl smaku - z jednej strony wyraziste pulpety, z drugiej orzeźwiająco delikatne puree warzywne. Zapewniam, że nudy w tym daniu nie zaznacie.
    mail kontaktowy: brzozy.i.cytryny@gmail.com
    mój blog: http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. a ja proponuje sos BBQ który świetnie nadaje się do żeberek, skrzydełek i nóżek kurczaka, golonek i innych dań mięsnych :)
    1 kg np.skrzydełek
    1/2 szklanki brązowego cukru
    1/4 szklanki sosu Worcestershire
    1/4 szklanki sosu sojowego
    1/4 szklanki octu winnego
    1/4 szklanki sosu chili lub 1 łyżka przyprawy chilli
    1/2 szklanki ketchupu
    2 łyzeczki ostrej musztardy
    2 ząbki posiekanego czosnku

    Składniki marynaty wymieszać.
    Skrzydełka pokroić w paski i włożyć do marynaty. Marynować kila godzin (najlepiej całą noc).
    Piekarnik rozgrzać i w temp. 180 stopni piec w naczyniu żaroodpornym ok. 40 minut, aż zmiękną i się zarumienią. Podlać w trakcie pieczenia.
    karolinajarlaczynska@gmail.com
    http://przepisykaroliny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Na pewno wykorzystałabym pomarańczowo,cytrynowo-imbirową marmoladę do tradycyjnej angielskiej szarlotki. Wymieszałabym ją z jabłkami. Natomiast idealnie też pasował by tu sos miętowy z którym można było by serwować kawałek szarlotki, łycha bitej śmietany i całość polane własnie sosem miętowym :)

    Pozdrawiam
    Justyna
    Kuchenne fascynacje
    kuchennefascynacje@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja przygotowałabym burgery z jagnięciny z sałatą, plastrami marynowanych ogórków, czerwoną cebulą, serem i sosem miętowym. Podane z domowymi frytkami z batatów.

    pasja_smaku@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Proponuję przepis z sosem Worcester na mieloną wołowinę a la barbecue, którą można podawać w bułkach hamburgerowych, w bułkach pita, w tortillach lub w inny, dowolny sposób. Jest to świetna propozycja na spotkanie z przyjaciółmi - po takim posiłku wszyscy są syci i zadowoleni, nawet gdy pogoda uniemożliwia rozpalenie grilla. Poniższa wersja dania jest inspirowana przepisem Nigelli Lawson.

    Składniki:
    500 g mielonej wołowiny
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 marchewki
    4 łyżki oleju
    1 puszka krojonych pomidorów
    400 g wody
    3 łyżki sosu Worcester
    1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    przyprawy, sól, pieprz

    Obrane surowe warzywa (cebulę, czosnek, marchewkę) umieścić w blenderze i zmiksować. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć warzywa i mieszając smażyć przez chwilę. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Dodać mielone mięso, wymieszać. Smażyć (mieszając) ok. 15 min. Pomidory z puszki wymieszać z koncentratem pomidorowym, cukrem trzcinowym, wodą i sosem Worcester. Wlać wszystko na patelnię z mięsem, wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić ok 30 min. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.

    Pozdrawiam
    Luka Li
    szalonapatelnia@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  20. A ja proponuję pyszną, piaskową, waniliowo - kakaową babkę z miętowymi pralinami i domowym sosem miętowym:

    Potrzebujemy:
    - 5 jaj
    - szczypta soli
    - 2/3 szklanki cukru
    - 200 g roztopionego masła
    - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)
    - 1 szklanka mąki
    - 100 g waniliowego budyniu
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 100 g pralin z czekolady z kremem miętowym
    - 1 pełna łyżka kakao

    Mąkę przesiać razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Do jaj dodać sól i cukier i ubijać aż masa będzie puszysta i kremowa. Do ubitych jaj dolewać stopniowo, ciągle ubijając, przestudzone, roztopione masło. Dodać ekstrakt waniliowy i ubijając na niskich obrotach dosypywać stopniowo suche składniki (bez kakao). Do wymieszanej masy dodać grubo pokrojone praliny z czekolady z kremem miętowym. Połowę masy wylać do foremki na babkę, do pozostałej połowy dodać pełną łyżkę przesianego kakao i dokładnie wymieszać. Masę z kakao wylać na jasną część i babkę piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po wystudzeniu babkę polać domowym sosem miętowym:

    Na sos potrzebujemy:
    - 125 ml śmietanki kremówki
    - 2 łyżki cukru
    - 4 łyżki sosu miętowego

    Wszystkie składniki umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje, często mieszając.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
  21. Czekoladowe muffiny w stylu brytyjskiego brownie z sosem miętowym

    Składniki:
    kostka masła
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    szklanka cukru
    1,5 szkl. mąki
    3 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    sos miętowy Lidl

    Składniki mokre: Na wolnym ogniu rozpuszczamy czekolady z masłem. Po przestudzeniu dodajemy jajka i dokładnie mieszamy
    W osobnej misce mieszam składniki mokre (cukier, mąka, proszek do pieczenia).
    Łączymy składniki mokre z suchymi.
    Do papilotek lub foremek silikonowych na muffinki wlewamy po łyżce masy, następnie po 1 łyżeczce sosu miętowego, który ponownie przykrywamy masą.
    Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.

    Gorące czekoladowe muffiny z płynnym sosem miętowym przypominają mi słynne angielskie czekoladki "After eight". No i dobrze komponują się z popołudniową herbatką ;)

    Justyna
    tyskatyska88@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).