20 czerwca 2014

Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z owocami

ciasto niski ig pełnoziarniste
Zdrowszy zamiennik ciasta drożdżowego. Mąkę pszenną zastąpiłam w całości mąką razową. 
Ciasto nie wychodzi tak puszyste jak tradycyjne drożdżowe i różni się trochę smakiem, ale jak na ciasto razowe jest bardzo dobre. Mogą je spożywać osoby na diecie czy walczące z insulinoopornością.
Składniki na tortownicę (22cm) lub małą blaszkę:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki razowej (wymieszanej po równo pszennej i żytniej)
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 3 łyżki mąki z amarantusa (lub innej)
  • 3 jajka
  • 40 g drożdży (mniej niż pół kostki)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub 1 aromat waniliowy 
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki (lub więcej) dowolnych owoców, najlepiej kwaśnych, np. porzeczek, rabarbaru

Można dodać na wierzch kruszonkę (ja akurat nie dodałam):
  • 1/4 kostki masła
  • 1/4 szkl. erytrytolu
  • 1/2 szkl. mąki razowej
lub posypać cukrem pudrem z erytrytolu.
 
  1. Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać trochę cukru i mąki. Wymieszać i poczekać aż zacznie rosnąć.
  2. Pozostałe składniki umieścić w misce, wlać rozpuszczone drożdże, dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1-1,5 godz.).
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy lub silikonowej formy.
  4. Wyłożyć na wierzch owoce, na owoce kruszonkę. 
  5. Wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika i piec ok. 40-45 minut. 
  6. Jeśli ciasto jest bez kruszonki, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



3 komentarze:

  1. Razowego jeszcze nie jadłam, ale wygląda pysznie : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym! Jak ja kooocham takie ciasta :D Takie i wszystkie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Już dawno myślałam, żeby spróbować upiec drożdżowe ale bałam się pominąć mąkę pszenną. Wydawała mi się niezbędna w tym przepisie. Zdrowa wersja mojego ulubionego ciasta! Na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).