29 stycznia 2016

Pyszna pasta słonecznikowa na kanapki w dwóch wersjach

Pyszna pasta słonecznikowa na kanapki w dwóch wersjach
Jak da się zauważyć, kocham pasty do chleba. Na blogu znajdziecie kilkanaście różnych przepisów. Staram się wymyślać coraz to nowe smaki i różne połączenia. 
Takiej pasty, którą ostatnio wymyśliłam, na pewno jeszcze nie jedliście. Jest bardzo smaczna, najlepiej smakuje po kilku godzinach od przygotowania. Zachęcam Was do spróbowania. 

Wersja
  • 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki sosu kokosowego z tego przepisu
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  1. Ziarna słonecznika zalej zimną wodą i namocz przez kilka godzin (np. przez noc).
  2. Następnie przecedź i przełóż do blendera.
  3. Obraną cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, na rozgrzanym oleju z odrobiną soli i pieprzu.
  4. Do blendera dodaj cebulę oraz sos kokosowy.
  5. Zblenduj jak lubisz: na prawie gładką (lub idealnie gładką) masę, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce przez kilka dni.

Wersja II
Pomijamy sos kokosowy, a zamiast niego dodajemy w przepisie dodatkową cebulę i odrobinę suszonego czosnku. Rozrzedzamy, do uzyskania pożądanej konsystencji, olejem lub wodą.

1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).