6 marca 2016

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane z pieczarkami
Jajka faszerowane z pieczarkami to dobry pomysł na szybką i smaczną świąteczną przekąskę. Sprawdzą się również jako przystawka na imprezie lub kolacji
Przepis z książki: "Święta bez pszenicy" M. Szloser.

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g pieczarek startych na drobnych oczkach
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka bardzo drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • pieprz i sól
  • tłuszcz do smażenia

  1. Cebulę podsmaż na oleju.
  2. Dodaj pieczarki oraz sól i duś do momentu, aż nadmiar wody odparuje, a pieczarki zmiękną.
  3. Przestudź i mocno odciśnij pieczarki na sicie, dociskając ręką lub łyżką.
  4. Jajka obierz, przetnij wzdłuż na pół i wyjmij żółtka.
  5. Żółtka rozgnieć w misce widelcem, dodaj majonez oraz musztardę i wymieszaj.
  6. Następnie dodaj pieczarki, natkę pietruszki, przypraw pieprzem oraz solą i ponownie wymieszaj.
  7. Powstałym farszem napełniaj białka jajek (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego) i udekoruj listkami natki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).