1 marca 2016

Quinoa (komosa ryżowa) z kiełkami stir fry - superfood na talerzu

Quinoa (komosa ryżowa) z kiełkami - superfood
Komosa ryżowa (quinoa) to bardzo wartościowe ziarno, pochodzące z Ameryki Płd. Zawiera sporo białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu i innych składników mineralnych. Należy do grupy tzw. superfood czyli (super żywności).
Quinoa jest niestety nadal mało popularna na polskich stołach. Pewnie częściowo za sprawą jej ceny (ok 19 zł/kg, a w wersji eco jeszcze droższej), dla porównania za najtańsze polskie kasze zapłacimy ok. 3-6 zł/kg. Jednak mimo jej ceny, warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu, chociaż od czasu do czasu.

Poniżej moja propozycja na zdrowe i proste do przygotowania danie. Idealne jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie (np. na kolację).
  • 1/4 szklanki quinoa
  • 1/2 szklanki wody
  • 150 g kiełków* stir fry (fasola mung, ciecierzyca, soczewica zielona i brązowa)
  • szczypta słodkiej papryki wędzonej
  • szczypta curry
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oleju

  1. Ziarna quiona wsyp do zimnej wody, namocz przez kilkanaście minut (lub przelej wrzątkiem na sicie).
  2. Wsyp odcedzoną kaszę do wrzątku w proporcji 1:2.
  3. Gotuj przez ok. 20 minut na wolnym ogniu, soląc pod koniec gotowania.
  4. Jak już będzie prawie gotowa, zdejmij garnek z palnika i odstaw na kilka minut.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Wsyp kiełki i smaż przez ok. 5 minut.
  6. W międzyczasie dopraw je papryką, pieprzem i curry.
  7. Do garnka z ugotowaną komosą przełóż kiełki i wymieszaj. Sprawdź, czy jest odpowiednio przyprawione.
  8. Podawaj jako dodatek do obiadu lub samo, jako danie na kolację. 
*kiełki można kupić gotowe lub w tańszy sposób - wyhodować samemu ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).