5 października 2016

Sycący omlet z awokado

Sycący omlet z awokado - białkowo tłuszczowe śniadanie
Omlet z dodatkiem awokado i oleju kokosowego to dobry pomysł na szybkie, sycące, białkowo-tłuszczowe śniadanie. Jest smaczny i zapewni nam energię na długo. Zachęcam Was do przygotowania. 
A Wy, jakie dodatki zazwyczaj dodajecie do omletów?

  • 2 jaja
  • 1/2 awokado
  • sól, pieprz
  • papryka słodka wędzona
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) do smażenia
  1. Awokado obierz i pokrój w drobną w kostkę.
  2. Jajka ubij ze wszystkimi przyprawami.
  3. Na koniec dodaj awokado i delikatnie wymieszaj.
  4. Na rozgrzanej patelni rozpuść olej kokosowy i usmaż omlet z obydwu stron.
  5. Podawaj ze świeżymi warzywami.  

Nie unikam tłuszczu w swojej diecie, a jego dodatek do smażenia na pewno poprawi smak omleta. Jednak specjalnie dla osób, które ograniczają tłuszcz, upiekłam go następnym razem w wersji bez tłuszczu. 
Patelnia Woll Diamond Lite, którą od pewnego czasu testuję, bardzo dobrze sobie z tym poradziła. Omlet miał jedynie minimalnie bardziej przypieczoną skórkę, w porównaniu z tym smażonym na oleju. Nic nie przywarło, a po usmażeniu patelnia nie wymagała czyszczenia.
Sycący omlet z awokado


1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).