6 czerwca 2017

Imprezowe placuszki cukiniowo-ziemniaczane z łososiem

Placuszki ziemniaczane z cukinią i łososiem
Pyszne placuszki ziemniaczane z cukinią i łososiem to propozycja na letnią przekąskę. 
Porcje są małe, w sam raz na jeden kęs - idealne na imprezę czy kolację. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Całość idealnie razem się komponuje. 
Zachęcam do wypróbowania. Dajcie znać, jak Wam smakowały :).

 

Przepis na placuszki z cukinią i ziemniakami


Składniki na ok. 20 małych placuszków:


  • 2 ziemniaki
  • 1 młoda cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko M
  • ok. 1/4 szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 100g wędzonego łososia w plastrach
  • olej do smażenia
  • koperek


  1. Młodą cukinię wraz ze skórką zetrzyj robotem (lub na tarce) o małych oczkach, przełóż na sitko, posól i pozostaw na 10-15 minut. Po tym czasie odciśnij sok.
  2. Obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij sok.
  3. Do miski przełóż starte warzywa, dodaj jajko, mąkę, przyprawy i wymieszaj (jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej mąki).
  4. Smaż małe i cienkie placuszki na rozgrzanej patelni, dobrze przypiekając z obu stron.
  5. Śmietanę ubij, łososia pokrój w mniejsze kawałki.
  6. Tuż przed podaniem, na placuszki połóż kleks śmietany, zwinięty kawałek łososia i siekany koperek.



Danie przygotowałam ekspresowo, przy pomocy robota Kenwood Chef XL. 



Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).