20 czerwca 2012

Wytrawne placki owsiane z sezamem



Wytrawne placki owsiane z sezamem
Robiliście kiedyś placki owsiane na wytrawnie? Jeśli jeszcze nie, zachęcam. Dobre na śniadanie czy do zabrania ze sobą do pracy lub podania na kolację. Ciekawe w smaku.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 17 placków.
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 1 jajko
  • 2 łyżki uprażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • sól, pieprz
  • inne przyprawy wg uznania (np. papryka słodka wędzona)
  • olej do smażenia
  • kiełki/ natka pietruszki

  1. Cebulę pokroić w kosteczkę, marchew zetrzeć na tarce.
  2. Wymieszać warzywa z płatkami oraz prażonym sezamem i słonecznikiem.
  3. Dodać 1 rozmącone jajko, posiekane kiełki lub natkę i mocno przyprawić.
  4. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.
  5. Podawać z surówką lub ulubionym sosem.

1 komentarz:

  1. Ciekawe, jeszcze takich nie robiłam... W sumie to składniki mam, może na kolację zrobię...

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).