21 sierpnia 2012

Mintaj z ryżem i makaronem z cukinii

Rybka po raz kolejny...

  • 2 kawałki fileta z mintaja
  • 1 jajko
  • przyprawa do ryb
  • 5-6 łyżek mąki
  • bułka tarta
  • olej
  • 100g ryżu (u mnie brązowy Britta)
  • 2 młode cukinie
  • sól, pieprz

Mąkę wmieszać z przyprawą do ryb. Rybę obtaczać w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju (lub piec w piekarniku).
Ugotować ryż (na brązowy czekamy 35min.), podsmażyć go krótko na skropionej olejem patelni wraz z makaronem z cukinii (przepis), przyprawić ulubionymi przyprawami. 
Brązowy ryż doskonale komponuje się z warzywami i rybą, choć wizualnie ziarna nie wyglądają tak ładnie jak np. w przypadku ryżu parboiled (otwierają się).

1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).