8 września 2012

Smakowity chleb drożdżowy z maślanką i żurkiem


Ten chleb robi się szybko i bez wyrabiania :) Jest pyszny. Nietypowym składnikiem jest żurek.


Składniki na 2 keksówki:
  
  • 1 kg i 3 szkl. mąki pszennej
  • 3 szkl. maślanki
  • 1 butelka żurku (500ml)
  • 10 dag drożdży
  • 1 łyżka soli
  • dowolne dodatki (np. słonecznik, siemię lniane, dynia, sezam, mak, itp.)
Wymieszać wszystkie składniki robotem kuchennym (hakami do zagniatania). 
 Ciasto wyłożyć do keksówek wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą (lub otrębami). 
Foremki włożyć do zimnego piekarnika i piec przez ok. 1,5 godz. w temp. 200`C. 
Po upieczeniu skropić wierzch chleba wodą. 
Kroić po wystudzeniu - o ile potrafimy się tak długo powstrzymać ;). 


Chleb został przygotowany w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "http://ztkruszwica.pl/pl/kruszwica", producent margaryny "Smakowita".

2 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).