6 grudnia 2012

Piernikowe muffiny z żurawiną i orzechami

W Mikołajki częstuję Was piernikowymi muffinkami:). Przez dodatek orzechów i żurawiny muffinki są cięższe i mniej puszyste niż tradycyjne ale za to smakują jak piernik...

Składniki na 15-16 sztuk
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika 
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki siekanych orzechów

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka/ maślanki
  • 1/2 szklanki oliwy/oleju

Do jednej miski wsypać produkty sypkie oraz bakalie. W drugiej misce wymieszać jaja, mleko, oliwę i wlać do suchych składników. Całość wymieszać niezbyt dokładnie. Przełożyć łyżką do foremek - każdą wypełnić do 2/3. Piec w 200 st. przez 20 minut.

4 komentarze:

  1. A nie wyglądają na ciężkie. :) Pięknie wyrosły!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie kakao bedzie najlepsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. używam kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, ale dobre będzie każde

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).