1 grudnia 2012

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem


Tajska zupa kokosowa z kurczakiem

Zupa delikatnie kwaskowa, lekko pikantna, z wyczuwalną trawą cytrynową.  
Pięknie pachnie i na dodatek jest pyszna.
Lekko zmodyfikowany przepis z opakowania pasty Tom Kha. 
Składniki dla 3-4 osób:
  • 50 g pasty Tom Kha
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 300 g piersi z kurczaka (lub owoców morza)
  • 6-7 pieczarek
  • ok. 3 szklanki posiekanych dowolnych warzyw (szparagi, groszek cukrowy, cukinia, brokuły) lub mieszanki warzywnej
  • ok. 200-300 ml wody (lub bulionu)
  • opcjonalnie: świeża kolendra

  1. Zagotować w garnku 200 ml mleczka kokosowego.
  2. Dodać pastę oraz pokrojonego w kawałki kurczaka i poddusić przez kilka minut.
  3. Następnie wlać wodę, dodać pokrojone pieczarki i warzywa, wlać sos sojowy oraz resztę mleczka kokosowego i doprowadzić do wrzenia. 
  4. Zmniejszyć ogień i poddusić jeszcze chwilę (warzywa powinny być ugotowane al dente).
  5. Przed podaniem posypać siekaną kolendrą.






3 komentarze:

  1. trafiłaś w moje gusta smakowe:) uwielbiam te smaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba zrobię w najbliższym czasie,wspaniały smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W okresie zimowym dosyć często ją gotuję... za każdym razem dodaję inne warzywa ;).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).