10 grudnia 2013

Kotlety z kaszy jęczmiennej - wersja 2

Kotlety z kaszy jęczmiennej - wersja 2

Z kaszy jęczmiennej robiłam jakiś czas temu kotlety. Smakowały wszystkim, więc tym razem zrobiłam je ponownie, ale w wersji bardziej wydajnej -  z dodatkiem zmielonych kotletów sojowych. Wychodzi ok. 25 kotletów.
  • 130 g kaszy jęczmiennej (u mnie mazurska perłowa średnia Kupiec)
  • 16-18 szt. kotletów sojowych (1 op.)
  • 3 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mielonego lnu
  • 4-5 łyżek mąki
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  1. Posiekaną na drobno cebulę usmażyć na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem. 
  2. Kaszę ugotować (15 min.).
  3. Kotlety sojowe wrzucić do wrzącego bulionu o gotować do miękkości, ok. 10 minut. Odcedzić i ostudzić. Wycisnąć z nich wodę i zmiksować na drobne kawałki.
  4. Ostudzoną kaszę wsypać do miski, dodać zmielone kotlety sojowe, wbić jajka, dodać cebulę i pozostałe składniki. Wyrobić masę, spróbować czy jest dobrze przyprawiona i odstawić na 10 minut.
  5. Formować małe kotlety, często maczając ręce w wodzie, a następnie obtaczać je w bułce tartej (jeśli masa będzie się rozpadać można dodać trochę więcej mąki). 
  6. Można również masę kłaść łyżką bezpośrednio na patelnię (bez panierowania), łopatką formować placuszki, a następnie ostrożnie przekręcać je na drugą stronę.
  7. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 
  8.  Podawać z sosem, np. grzybowym i z surówką.



1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).