4 stycznia 2014

Razowe ciasto z musli i jabłkami

Razowe ciasto z musli i jabłkami
Szybkie ciasto z maki razowej i musli. Wychodzi wilgotne i bardzo smaczne.

  • 200 g musli z owocami 
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 1800)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (typ 550)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Winiary
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 duże jabłka    
  • 2 duże jajka
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki mleka/wody
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego 
  • 1 olejek waniliowy 

  1. Do jednej miski wsypać suche składniki.  
  2. Dodać obrane i pokrojone na spore kawałki jabłka, wymieszać.
  3. W drugiej misce połączyć jaja, wodę, olej, rozgnieciony widelcem banan i wlać do suchych składników. Wymieszać niezbyt dokładnie i spróbować czy jest wystarczająco słodkie. 
  4. Przełożyć do tortownicy
  5. Piec w 180'C przez 25-30 minut, na złotobrązowy kolor.

5 komentarzy:

  1. uwielbiam takie szybkie ciasta. wygląda i na pewno smakuje fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pysznie wygląda :)
    I I jakie szybkie i proste w przygotowaniu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Inspirując się Twoimi ciastami z mąki razowej, pierwszy raz upiekłam ciasto marchewkowe z mąki pszennej razowej. Pycha. Rodzinka się nie zorientowała. Będę konspirować dalej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Powodzenia w dalszej konspiracji ;) Cieszy mnie bardzo, że korzystasz z moich przepisów:). Pozdrawiam:).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).