26 lutego 2014

Zupa krem pomidorowa z mięsem (zupa poniedziałkowa)

Ekspresowa zupa krem pomidorowa z mięsemZupa, którą najczęściej robię w poniedziałek, na niedzielnym rosole i dlatego jej przygotowanie zajmuje chwilę. 
Jeśli Wasze dzieci nie lubią mięsa i warzyw pływających w zupie, taką zupę powinny zjeść chętnie.

  • 2 litry rosołu
  • kawałek mięsa, 2 marchewki, kawałek selera i pietruszki z rosołu 
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • siekana natka pietruszki 
  • 2 łyżki śmietany (niekoniecznie)
  • drobny makaron (np. z poprzedniego dnia)
Mięso z rosołu oddzielić od kości. 
Do zimnego rosołu (z warzywami i mięsem) dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Zmiksować całość blenderem. Zagotować i gotować na mniejszym ogniu przez kilka minut. 
Na koniec dodać śmietanę, ugotowany w międzyczasie makaron (lub z poprzedniego dnia) oraz natkę pietruszki.


 

3 komentarze:

  1. Rewelacyjna, no i idealna dla dzieciaków, które nie przepadają za mięsem- można je fajnie i bezawaryjnie przemycić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha:) bardzo lubię pomidorową;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja również wykorzystuje rosół w poniedziałek i jest pomidorowa :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).