16 lipca 2014

Pralinki z pulpy po mleku roślinnym

Pralinki z pulpy po mleku roślinnym
Pulpę z mleka roślinnego można wykorzystać, przygotowując "pralinki". W smaku całkiem niezłe, idealne dla zwolenników zdrowych słodkości. Otręby można zastąpić płatkami owsianymi, pralinki będą smaczniejsze.


Składniki na ok. 20 szt.
  • pulpa z mleka orzechowo-owsianego (pozostała z 200g suchych produktów)
  • 1 łyżeczka mielonych orzechów
  • 5-6 łyżeczek ksylitolu (lub cukru)
  • ok.10 łyżek otrąb owsianych (lub płatków owsianych błyskawicznych)
  • kakao lub mielone orzechy - do obtoczenia 

  1. Pulpę z mleka roślinnego wymieszać z ksylitolem, dodać otręby owsiane w takiej ilości, aby z masy można było formować kuleczki.
  2. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować kuleczki, a następnie obtaczać w kakao lub mielonych orzechach.
  3. Włożyć do lodówki do schłodzenia na ok. 40 minut.

1 komentarz:

  1. Super, bardzo lubię takie oszczędne, szybkie i smaczne łakocie :-)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).