5 lutego 2015

Wegański sernik (tofurnik) czekoladowy

Wegetariański sernik (tofurnik) czekoladowy z granatem
Wegański sernik czekoladowy na zimno, w którym nie ma sera, za to tofu i dlatego potocznie nazywany jest "tofurnikiem". Smakuje wyśmienicie i polecam go szczególnie osobom, które mają nietolerancję na niektóre składniki (np. mleko krowie, gluten). Przygotowałam go wraz z Martą, na warsztatach kulinarnych Alpro.


Spód:
  • 350 g dowolnych ciastek* (owsianych, herbatników lub ciastek bezglutenowych)
  • 6 (lub więcej) łyżek masła orzechowego, miodu, karmelu (lub masła)

Masa serowa:
  • 300 g tofu
  • 1 laska wanilii
  • 400 ml napoju czekoladowego Alpro
  • 4 deserki czekoladowe z gorzką czekoladą Alpro
  • 2 łyżki agaru
  • skórka z pomarańczy
Wierzch:
  • owoce do przybrania (np. ziarna granatu)
  • sok z 1 pomarańczy+1łyżeczka agaru (lub 1 galaretka)

  1. Ciastka pokruszyć i zmielić blenderem - mają mieć konsystencję proszkową (można też włożyć do torebki foliowej i rolować wałkiem do ciasta).
  2. Pokruszone ciastka wymieszać dokładnie z rozpuszczonym masłem orzechowym i masą wyłożyć dno tortownicy i dobrze docisnąć do dna (masa powinna być w miarę zwarta). Wstawić do lodówki na pół godziny. 
  3. W tym czasie przyrządzić masę serową: pokruszyć tofu w misce, dodać cukier puder, nasionka wanilii i deserki czekoladowe. Zmiksować blenderem na gładką masę. 
  4. W gorącym napoju czekoladowym rozpuścić agar i odstawić do wystudzenia. 
  5. Kiedy przestygnie, wlać do masy serowej wraz ze startą skórką z pomarańczy i dokładnie wymieszać. 
  6. Wylać masę na przygotowany wcześniej spód i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc (lepiej się zwiąże).
  7. Na masie „serowej” można ułożyć owoce i zaleć je galaretką (przecedzony sok z pomarańczy podgrzać, rozpuścić w nim agar i pozostawić do wystudzenia). Można też posypać wierzch wiórkami kokosowymi lub polać rozpuszczoną czekoladą.

* wybierz ciastka bez składników, których nie tolerujesz (gluten, mleko, jajka, masło).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).