9 marca 2015

Bezglutenowy chleb ze skiełkowanej kaszy gryczanej

Chleb ze skiełkowanej kaszy gryczanej bezglutenowy
Chleb, który powstał, jako tańszy zamiennik chleba życia z samych ziaren lub lekko zmieniona wersja chleba gryczanego. Chleb jest bezglutenowy, ale jeśli nie unikasz glutenu, możesz dodać tradycyjny zakwas i dowolną mąkę.

Składniki na 2 małe keksówki:
  • 4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (po skiełkowaniu)
  • 100 g mąki amarantusowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 2 łyżki psyllium (można pominąć i dodać więcej siemienia lnianego)
  • duża garść dowolnych ziaren (np. słonecznik, czarnuszka, dynia)
  • 5 łyżek zakwasu gryczanego 
  • 1 łyżka oleju
  • woda (ok. 1/2-3/4 szklanki)

  1. Kaszę gryczaną namocz w wodzie przez noc. Rano odlej wodę i kiełkuj przez 2 - 3 dni (przepłukując 2 razy dziennie). 
  2. Skiełkowaną grykę przepłucz na sicie
  3. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj (wodę dolewaj stopniowo). Masa będzie trochę klejąca, powinna się łączyć pod naciskiem ręki lub łopatki.
  4. Masę przełóż do silikonowych keksówek i wyrównaj wierzch, mocno dociskając łopatką. 
  5. Piecz ok. 50 minut w 190'C. 
  6. W połowie pieczenia możesz przykryć folią aluminiową wierzch chleba, aby nie był za bardzo spalony.
  7. Chleb wyjmij z foremki dopiero po wystudzeniu i przechowuj w lodówce.

14 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na pieczywo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. A na blogu znajdziesz też kilka innych "chlebowych dziwaków" ;).

      Usuń
  2. super propozycja, dla mnie to nowość :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja od dawna eksperymentuję z pieczywem, po chlebie z samych ziaren robiłam różne wersje i wówczas powstał pomysł na skiełkowaną grykę (jako tańsza wersja "chleba życia" ;) ).

      Usuń
  3. Mistrzostwo świata. Chylę czoła dla skiełkowanej kaszy.

    OdpowiedzUsuń
  4. no proszę , jaki świetny pomysł , już kiełkuję kaszę ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Daj koniecznie znać, czy chleb się udał i jak smakował.

      Usuń
  5. Chlebek wygląda zjawiskowo, a w zasadzie na pierwszy rzut oka .... to jak kaszanka !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ha ha rzeczywiście, na pierwszy rzut oka, może przypominać wyglądem kaszankę ;)

      Usuń
  6. Czy mogę prosić o przepis na zakwas gryczany? Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo - http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/10/zakwas-gryczany-bezglutenowy-krok-po.html

      Usuń
  7. Wszystko super wygląda, ale... Niestety większość osob chorujących na celiakie (osoby bezglutenowe), mają również nietolerancję na kukurydzę i owies.. Zastanawiam się czym mogłabym zastąpić mąkę kukurydzianą w tym przepisie...

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).